세미나

[세미나]Aero-thermo-acoustic simulations for large-scale industrial flows(이진교수/ 동아대학교)

관리자 2021.03.15

기계공학과 김형수 교수의 주관으로, 이진 교수님을 연사로 모시고 아래와 같은 주제로 세미나가 개최될 예정입니다.
관심 있는 분들의 많은 참석 부탁드립니다.

1. 강연자 : 이진 교수
(Department of Mechanical Engineering, Dong-A University)

2. 강연일정
(1) 일시 : 2021년 3월 24일(수) 오후 4시 30분
(2) 장소
- 오프라인 : N7 기계공학과 중앙회의동 1층 대회의실
- 온라인 : https://kaist.zoom.us/j/9928683614 (미팅ID : 992 868 3614)

3. 제목 : Aero-thermo-acoustic simulations for large-scale industrial flows

4. Abstract
Flow physics in the energy, transportation, and defense industries are usually characterized as high-Reynolds-number and large-scale flows. The large-scale turbulent flow in turbomachinery, e.g., gas-turbine engines for airplanes, has great complexity due to the wall shape, e.g., 3-D airfoils and endwalls, and rotor motion. Although the computation resource and technique are challenging, computational fluid dynamics (CFD) in this field have been used to solve numerous issues related to fluid mechanics, thermodynamics, and acoustics in gas-turbine engines. Nowadays, more effort has been added to improve the fidelity of the computation by resolving turbulence. Also, machine learning helps the accuracy of the regular-fidelity simulation. Based on the background, this presentation focuses on several examples of CFD researches in the turbomachinery industry. After giving an overview of the CFD research for gas-turbine engines, (i) large-eddy simulation (LES) of compressor cascade and (ii) hybrid RANS-LES simulation for multi-stage turbine will be presented.

5. Bio
Jin LEE is an assistant professor at Dong-A University (DAU), Busan, South Korea. He received his Ph.D. degree from KAIST in 2014, and received the outstanding dissertation award in 2015 from the Korean Society of Mechanical Engineers (KSME). Before joining DAU, he investigated the transitional boundary layer at Johns Hopkins University as a postdoctoral fellow (2014-2017). Then, he joined Raytheon Technologies Research Center (formerly, United Technologies Research Center (UTRC)) as a research engineer, and contributed for aerodynamics and acoustics in turbo-fan engines and hypersonic missiles (2017-2021). His research area encompasses the direct numerical simulation (DNS) of complex flows to the RANS/LES simulation of the turbomachinery flow.