세미나

[Seminar] On-demand Transfer of Colloidal Metal Nanoparticles and Field-work Applications to Sensitive Molecular Detections(7/31, 강태욱)

관리자 2020.07.27

일 시 : 2020년 7월 31일(금) 15시 ~ 16시
장 소 : 기계공학동 C3 세미나실 (중앙관 3230호)
연 사 : 강 태 욱 (서강대학교)

강태욱1,2

1 서강대학교 화공생명공학과, 서강대학교
2 바이오융합기술연구소, 서강대학교

E-mail: twkang@sogang.ac.kr

Plasmonic nanostructures have attracted significant interest as promising candidates for various applications including electronics, biomedicine, photonics, catalysis, environmental monitoring and energy harvesting. However, their practical applications still require solving a few critical problems: (1) the rational design and scalable synthesis of unconventional nanostructures with superior optical properties, (2) active and adaptive control of colloidal nanoparticles’ motion and orientation, and (3) efficient integration into functional optical, electrical, or microfluidic devices. In order to solve these problems, our group has been working on engineering of plasmonic nanoparticles at liquid interfaces.
In this talk, from the viewpoint of an optical property, I will briefly introduce basics of plasmonic nanostructures and discuss their potential utility toward future molecular detections and energy applications. Then, I will highlight our recent achievements on the formation of novel three-dimensional (3D) plasmonic nanostructures at a water/polymer interface and autonomous vertical orientation of colloidal plasmonic nanorods at an oil/water interface. Interestingly, both events take place spontaneously at these liquid/liquid interfaces which less attention has been paid than other solid/liquid or solid/gas interfaces. Finally, I will finish my talk with capillarity-mediated inverse transfer that enables on-demand delivery of colloidal inorganic nanoparticles to the surface of arbitrary solids by simple glass capillary tubes. Recent progress on field-work applications of plasmonic nanostructures to sensitive molecular detections is also discussed.

문의: 기계공학과 이정철 교수 (Tel: 3212)