세미나

[미래의료로봇연구단 Seminar] Manufacturing Tolerance for Machine Reliability(이선규, 7/22)

관리자 2020.07.21

일시 : 2020 722() 오후 4~6
장소: KAIST 기계공학과(N7) 중앙회의동 대회의실(1601호)

연사: 이선규 (광주과학기술원 기계공학부 교수)

Abstract
A machine designed with a new principle is completed by assembling with numerous parts for manufacturing convenience to achieve the performance of a machine.
Because of this complexity, manufacturing errors affects the machine performance as well as the reliability, and the mechanical model based on theoretical principles and numerical analysis often need to be largely modified according to the manufacturing tolerance and operating conditions.
This seminar introduces the effects of manufacturing errors on the mechanical performance of a machine, such as dynamic stiffness, and the causes of manufacturing errors and manufacturing cost from the viewpoint of the manufacturing site. Manufacturing tolerances are explained, and then considers the management of manufacturing error for production.

약력
1994-현재 광주과기원 교수
전문영역 : Machine tool engineering
초정밀기계설계, 볼베어링 스핀들 설계, Thermo-mechanical design, 초정밀측정, 초정밀가공club in The University of Tokyo, and working as a cross-cultural instructor at a junior high school in Tokyo.

Host:  Prof. Dong-Soo Kwon(kwonds@kaist.ac.kr, 042-350-8249)